Blog
14 May 2024

Şehirlerin yaşadığı sorunlara akıllı çözümlerin yani sorunun kökenine inecek uzun vadeli çözümlerin bulunması ve geleceğe hazır olma ihtiyacından hareketle akıllı şehir kavramı doğmuştur. Her geçen gün daha fazla dijitalleşen dünyada bu kavram, insanı merkeze alarak şehirlerin daha sürdürülebilir, daha yaşanabilir ve daha verimli olabilmesi amacıyla teknolojik çözümlerin katılımcı yaklaşımla kullanılmasını ifade etmektedir.

Akıllı şehirlerin temel bileşenleri nelerdir?

Akıllı İnsan:

İnsanlar, sosyal hayata daha çok katılmakta, çoğulculuk ve şehir kültürü yaşam boyu devam eden bir öğrenme sürecine dönüşmektedir. Yaratıcılık ve açık fikirlilik teşvik edilmektedir.

Akıllı Çevre:

Teknoloji yardımıyla çevre ve doğanın sürdürülebilirliği sağlanabilmekte, yeşil alanlar ve su kaynakları kontrol edilebilmektedir.

Akıllı yaşam:

Barınma, güvenlik, sağlık, eğitim, boş zaman faaliyetleri gibi ihtiyaçların kapsamının teknolojiyle beraber belirlenmekte, sosyal bütünlüğün sağlanması amaçlamaktadır.

Akıllı ulaşım:

Toplu taşıma altyapısının en optimal haliyle kullanılması sayesinde trafik sıkışıklığı ve hava kirliliği gibi şehirlerin temel problemlerinin azalması hedeflenmektedir.

Akıllı ekonomi:

Kaldıraç etkisiyle mevcut kaynaklar daha etkin kullanılmakta, finansman ve insan kaynaklarına veya zamana dair darboğazlar aşılmaktadır.

Akıllı yönetim:

Karar vericiler, teknolojiyle tüm paydaşların çıkarlarını göz önünde bulundurup kaynakların daha akıllı bir şekilde kullanılarak uzun vadeli toplumsal faydanın sağlanması için çalışacaktır.

Akıllı Şehirleri Kimler oluşturur?

Akıllı şehrin farklı faaliyet alanlarından pek çok paydaşı vardır. İnsanı merkezine alan akıllı şehir yapısında temel paydaşlar insanlar, belediyeler ve teknoloji şirketleridir. İnsan, akıllı şehrin hedef kitlesi ve kullanıcısı olarak ön plana çıkarken; belediyeler şehrin yönetiminde aldıkları rol ve hizmetin insana ulaştırılması açısından kritik öneme sahiptir. Teknoloji şirketleri ise tüm paydaşlara sunduğu çözümlerle akıllı şehirlerin can damarında yer alır.

Akıllı Şehirler nasıl çalışır?

İnsanı merkezine alan akıllı şehirler üçlü sac ayağı üzerinde yükselirler. Akıllı şehirlerin çalışabilmesi için temel sağlayıcılar nitelikli insan kaynağı, ilgili mevzuat düzenlemeleri ve mevzuat altyapısı ile teknoloji çözümleridir. Başarılı akıllı şehir yolculuklarının çalışma mekanizması bu yapının sağlam kurgulanması, şehir vizyonuna yönelik olarak ilgili kilit performans göstergelerin belirlenerek akıllı şehir stratejilerinin ve yol haritalarının bütünsel bir şekilde oluşturulmasına dayanmaktadır.

Neden Akıllı Şehirler?

Yaşanan demografik değişimler, göç olgusu, hızlı ve çarpık kentleşme şehirlerin ulaşım, eğitim, sağlık, güvenlik, enerji, su ve atık yönetimi gibi bir çok alanda altyapısını zorlamakta, yeni darboğazları beraberinde getirmektedir. Bu durum şehirlerin yönetimini her geçen gün daha zor hale getirmekte, kısıtlı kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını gerektirmektedir.

Kimi şehirler yoğunlukla diğer kentlere göç verirken yeni iş yaratabilme ve işgücünü elinde tutmakta zorlanmakta, kimileri ise gelen göç dalgası karşısında ihtiyaca uygun çözüm üretmede yetersiz kalabilmektedir. Bu sebeple tüm paydaşların ortak katılımıyla uçtan uca teknolojik çözümlerin akıllı şehircilik anlayışıyla vatandaşlar yararına kullanılabilmesi şehirler üzerinde oluşan baskıyı hafifletecektir.